Atkins och vetenskapen
En omisskännlig anledning till Atkinsdietens populäritet är att forskningen har uppvisat goda resultat för den. Det vetenskapliga startskottet och den vetenskapliga grunden åt Atkinsdieten initierades när dr Robert C. Atkins under 70-talet utformade en kontrollerad kolhydratmetod efter att ha studerat några vetenskapliga artiklar som gav stöd åt en sådan metod. Det visade sig att Atkins inflytande skulle skänka upphov till ett enormt intresse hos bantare världen över. En ny bantningstrend började gradvis få förankring och allt fler påbörjade Atkinsdieten.
Under den tiden hade en ökad benägenhet till kraftig övervikt uppenbarat sig i USA, vilket oroade Atkins. Men han insåg att om man höll sig till korrekt föda och på samma gång begränsade de raffinerade kolhydraterna så började kroppen förbränna fett istället för kolhydrater. Det fick positiva effekter för viktminskning och andra förbättringar relaterade till välbefinnande. Klicka nu
En uppenbar fördel med Atkinsdieten som också lockade många bantare att börja med den, var att dieten tillät mycket av vad många ansåg vara god föda. Till skillnad från andra dieter kunde man även fortsättningsvis njuta av diverse läckerheter och trots det gå ner i vikt. Vilket givetvis gjorde Atkinsdieten till en drömdiet för frossarna.
Sedan 70-talet har forskare samt praktiker av Atkinsmetoden fått nya insikter och mycket av vetenskapen har utvecklats rejält. Den har blivit mer nyanserad och på så vis blivit lättare att följa. Exempelvis uppmanade dieten under 80-talet att man skulle äta mycket ägg samt biff men med tiden blev dieten mer tillåtande och öppnare vad gällde viss mathållning.
På så sätt har Atkinsdieten för jämnan varit under utveckling vilket i sin tur medfört att dieten jämt haft en populär status i sammanhang som har haft med välbefinnande samt kost att göra. Den huvudsakliga och vägledande principen är dock fortfarande att kolhydratintaget i hög grad måste vara kontrollerat. När idealvikten är uppnådd måste en fortsatt reglering av kolhydratintaget upprätthållas och forskningen har visat att det dagliga intaget på 50 – 80 gram kolhydrater måste hållas för att inte en viktökning ska bli ett faktum igen.
I dagsläget finns hundratals studier om Atkinsdieten som uppmärksammar positiva resultat av viktminskning och andra fördelar som är relaterade till hälsan. Det kan till exempel handla om reducerade risker för hjärtsjukdomar, diabetes, inflammation, högt blodtryck. Därutöver kan dieten leda till minskad fetma hos barn och ungdomar, och forskningen har även visat på indikationer gällande fördelar i behandlingen av epilepsi
Forskningen bedrivs i huvudsak från ledande universitet samt institutioner i USA. Åtskilliga experter inom landet bidrar till vetenskapliga underlag inom metabolism, fysiologi samt livsmedelsvetenskap. Det finns ett otvetydigt engagemang av Atkinsdieten världen över på grund av dietens positiva effekter. Ur ett vetenskapligt perspektiv får massor människor bekräftelser som på löpande band gällande Atkinsdietens positiva effekter. Det innebär självfallet att Atkinsdieten ökar i populäritet än mer ju bättre det vetenskapliga stödet blir.