Med en carbonator kommer kolsyrat vatten direkt ur kranen
En carbonator är vad man bör äga ifall man önskar kolsyrat vatten direkt ur kranen. En carbonator är en kolsyremaskin som fästs under vasken i köket, den håller ett aggregat och en gaspatron och för det kolsyrade vattnet rakt upp i en skild kran. Släpandet av tunga flaskor fulla med vatten är inte längre en nödvändighet.
Varje dag fraktas mängder av vatten över hela jorden. Vattnet framställs och förpackas och skickas därpå ut till skilda destinationer i stora, tunga lastbilar. Avgaserna som släpps ut från alla dessa lastbilar bidrar till föroreningen av vår miljö och alla tomma flaskor och burkar ger onödigt avfall. Genom att installera en carbonator i hemmet bidrar man således till en förbättrad miljö och kan dricka sin älskade Club Soda med rent samvete.
Det kranvatten vi har i Sverige håller otrolig kvalitet och slår flera gånger flaskvatten i renhet. Det genomförs strikta, regelbundna kontroller på vårt kranvatten för att säkra dess renhet, fakta är att kranvattnet är det livsmedel som är hårdast kontrollerat av allihopa.
En annan positiv aspekt med att ha kolsyrat vatten direkt ur kranen är att man spar pengar. Visst är det en investering att installera en carbonator, men dricker man mycket kolsyrat vatten så tjänar man in det på sikt. En carbonator för hemmabruk går att finna för 3-5000 kronor, men även betydligt dyrare. En gaspatron räcker till mellan 50-100 liter vatten och kostar 2-300 kronor, dock kan man byta in sin kolsyrepatron mot en ny när den är gamla tom och därmed komma mycket billigare undan.
Kolsyremaskiner för hemmabruk har tillverkats i över hundra år, Sodastream var det första märket och är ännu i dag ledande på marknaden. Dock har Sodastream fått rivalitet från Wassermaxx de senaste åren och idag producerar de tämligen likvärdiga maskiner och slåss om kunderna. Sodastream brukar över lag ha aningen bättre kolsyremaskiner, medan AGA, som marknadsför Wassermaxx är specialister på kolsyra.
En sodastreamer kostar mindre än en carbonator och ger en aningen fler valmöjligheter. Man kan inhandla koncentrat för läsk för att krydda sitt kolsyrade vatten ifall man använder sig av en kolsyremaskin. Både Sodastream och AGA har sötningsmedel i sina aromer, antingen i kombination med vanligt socker eller som enda sötma. Uppskattar man riktigt socker i sin läsk så tillverkar saftföretaget Bob goda syrupar, sötade med socker. Ett annat bolag som har jobbat länge på att framställa smaskiga aromer är Aromhuset. De använder varken socker eller sötningsmedel för att få fram sötma, men ger det kolsyrade vattnet härlig smak.
Med hjälp av en carbonator kan man naturligtvis addera smaker i efterhand om man vill ha sitt kolsyrade vatten smaksatt. Då funkar processen ungefär som när man gör saft. Det lämpar sig dock inte att göra läsk med hjälp av en carbonator utan endast smaksatt bordsvatten.
En carbonator är oproblematisk att hålla efter men bör användas regelbundet så att inga dåliga smaker bildas i maskinen. Kolsyra är en otrolig smakbärare så minsta lilla smuts alternativt olja som kommer i kontakt med carbonatorn kan fördärva hela smakupplevelsen. Att ha kolsyrat vatten med detsamma ur kranen är en lyx som blir allt vanligare.