Mögel i badrum
Mögel i badrum är ett vanligt problem. Det har att göra med att badrum är en av de definitivt bästa platserna för mögel och övrig mikrobiell påväxt att leva och växa sig stora. I ett typiskt badrum förekommer det ofta gott om skrymslen och vrår, mellan fogarna, under badkaret, i duschens hörn. Listan kan göras lång.
Badrum är därtill vanligtvis varma och fuktiga, då de nyttjas just för att njuta av varma duschar och bad. Mögel trivs mycket bra i en miljö där det finns fukt. Sist men inte minst förekommer det också gott om mat för möglet i ett vanligt badrum, nämligen gamla tvålrester och hudavlagringar som fastnat i de ovan nämnda skrymslena och vrårna.
Ofta uppträder mögel till en början som en dålig lukt. Det luktar unket och förkastligt. Det kan uppkomma innan möglet rentav blir synligen ordentligt upptäckbart. Den dåliga lukten utgörs av lättflyktiga organiska gaser som mögelsvampen släpper ifrån sig.
Om en miljö är fuktig under en längre tid kommer möglet ha lättare att tillväxa. Det kan hända ifall man har ett undermåligt ventilerat badrum och inte har för vana att öppna fönster och dörrar och vädra efter att man har tagit en dusch alternativt ett bad. Imma och fukt blir då kvar och försvinner sakta.
Om man därtill har små sprickor – de behöver inte ens vara synliga för blotta ögat – i badrummets kakel eller fogar så kan det medföra att fukt och mögel kryper in innanför kaklet. Det behöver då inte synas det minsta lilla på väggen och man kan tvätta hur mycket man önskar, för när man väl tar bort kaklet kommer det finnas en fullständig koloni mögel där innanför.
Hur ska man då få bukt på problemet med mögel? Det första man bör göra är att ta reda på var möglet finns. Ifall man misstänker att man har fått mögel i sitt hus så kan man ta hjälp av en mögeltekniker som har en tränad mögelhund. Denna hund är specialist på att reagera samt markera på lukt som kommer av mögel.
För att bli av med möglet och framför allt mögelsporer som kan vara direkt hälsovådliga så rekommenderas det att man tar bort allt befintligt angripet material och ersätter det. Det är då angeläget att man inte lämnar kvar byggmaterial där det blir fuktigt då det i sig faktiskt inte är helt sällan förekommande orsak till mögel.
Ifall man inte kan eller vill ta bort det angripna materialet kan det räcka med att man rengör med mögeldödande medel. Är det föga mögel, utan endast några svart prickar i fogarna kan man använda sig av tvättmedel, diskmedel eller något annat rengöringsmedel för att avlägsna möglet. Därefter tar man och torkar av kaklet med ättika. Dessa metoder tar dock bara död på mögelsvampen, det tar inte bort de hälsofarliga sporerna. Stundtals är dessutom fläckarna oerhört svåra att få bort. Klicka här för ytterligare information
Oavsett om man har mycket eller lite mögel i sitt badrum när man upptäcker det är det angeläget att se över anledningarna samt undanröja risken för att drabbas av mögel igen. Det bör förekomma god ventilation i badrummet. Det måste även vara fräscht och städas frekvent, i samtliga skrymslen och vrår så att möglet inte kan få fäste igen. Man lägger på Tvärstopp alternativt Fulstopp som skyddar framåt i tiden. Det gäller alltså att hålla det rent samt torrt för att slippa mögel i badrum.